Database

Om processen goed en soepel te laten verlopen worden gegevens opgeslagen in een database. Deze database wordt verzorgd door MySQL en de gegevens in deze database zijn beveiligd met een MD5 encryptie.

 

Gegevens

Een klant dient eerst een afspraak te plannen op de website door middel van een digitale agenda. De klant kan zelf een datum prikken op basis van de beschikbaarheid. Nadat de werknemer op bezoek is gegaan bij de klant kunnen er zaken worden gedaan. De planning wordt gemaakt en de klant krijgt een inlognaam en wachtwoord voor de website. De inlognaam is gelijk aan het offertenummer. Het wachtwoord is een gegenereerd wachtwoord welke de klant zelf kan wijzigen. Via de site kan de klant de planning van het bouwproject zien, de huidige situatie van het project, de naam van de werknemer die betrokken is bij het project en tot slot kan de klant de werknemers beoordelen.  Elke werknemer krijgt een tablet mee en kan door middel van de site de klanten updaten over de situatie. De medewerker kan dagelijks de huidige invoeren via de website. Daarnaast kan de medewerker door middel van de huidige situatie leveranciers en onderaannemers op tijd benaderen. Elke medewerker heeft een eigen inlognaam en wachtwoord om zo toegang te krijgen tot de website.

 

Om de database samen te stellen moet er onderscheid worden gemaakt tussen welke gegevens worden opgeslagen. Wanneer een klant een afspraak maakt via de website worden de volgende gegevens opgeslagen:

  • Naam klant
  • Adres klant
  • Postcode
  • Telefoonnummer
  • E-mail
  • Offertenummer
  • Datum order
  • Datum geplande afspraak

 

Op basis van de opgeslagen gegevens kan klantcontact makkelijker worden onderhouden en kan informatie bij klachten gemakkelijk worden opgezocht.

Daarnaast worden er in de database de volgende gegevens opgeslagen:

  • Gegevens medewerker
  • Wachtwoord klant
  • Inloggegevens medewerker
  • Beoordeling medewerker
  • Situatie project

 

ERD-diagram

Om de gegevens daadwerkelijk te kunnen gebruiken worden deze aan elkaar gekoppeld. Het ERD-diagram is een visuele weergave van hoe de database er uitziet. Om niet te diep in de database te gaan is het ERD-diagram verduidelijkt en weergegeven zonder primary keys (ID).

 

Om de database goed te interpreteren wordt deze toegelicht:

  • Ieder offertenummer heeft één klant, maar een klant kan meerdere orders plaatsen, en dus meer offertenummers hebben.
  • Elk offertenummer (tegelijkertijd inloggegeven van de klant) heeft één wachtwoord, beveiligd met een MD5 encryptie.
  • Elke order (offertenummer) heeft één datum waarop deze is gepland.
  • Elke order (offertenummer) heeft één afspraak gepland.
  • Elke klant heeft één naam, adres, postcode, contactpersoon, telefoonnummer en e-mail.
  • Elke geplande afspraak wordt verzorgd door één medewerker, maar een medewerker kan meer afspraken op de planning hebben staan.
  • De medewerker heeft één gebruikersnaam en één wachtwoord.
  • De medewerker heeft één gemiddelde beoordeling.
  • Elke offerte (order) heeft één planning.
  • Elke offerte (order) heeft één huidige situatie.

 

Query's

Om de gegevens uit de database daadwerkelijk te kunnen gebruiken moeten er ook query’s worden opgesteld. Doordat de database als een MySQL bestand is opgeslagen worden in het kader van deze database MySQL query’s gehanteerd.

Omdat er veel verschillende mogelijkheden zijn worden er in dit hoofdstuk enkele voorbeelden van mogelijke situaties en query’s gegeven. Een query is als het ware een opdracht die de gebruiker invoert in de database om bepaalde gegevens te krijgen. Hieronder zijn voorbeelden van situaties gegeven en de query’s die de medewerker in die situatie kan gebruiken.

 

  • Een medewerker van Muck BV wil de klantgegevens van Hello BV in de database vinden:

SELECT * FROM Gegevens Klant

WHERE  naam = ‘Hello BV’;

 

  • Een medewerker wilt de alle offertenummers zien om het aantal orders te tellen:

SELECT * FROM Offertenummers;

 

De database wordt beheerd door een deskundig persoon. De gegeven query’s zijn enkel voorbeelden om het implementeren van de gegevens van de database voor de lezer te verduidelijken. Omdat er veel mogelijkheden zijn om de gegevens te gebruiken worden er nog enkele situaties gegeven wanneer de gegevens uit de database van pas komen:

  • Wanneer een medewerker de factuur maakt koppelt deze het offertenummer met de klantgegevens, de datum wanneer de afspraak is gemaakt en de naam van de medewerker die de leiding had over het bouwproject.
  • Wanneer de directie de medewerkers wil beoordelen aan de hand van de gemiddelde beoordeling die de klant ze heeft gegeven koppelt deze de naam van de medewerker aan de gemiddelde beoordeling.
  • Wanneer een medewerker de contactgegevens nodig heeft van een klant kan deze de klantgegevens koppelen aan de contactgegevens.

 

Big data & Marketing intelligence

Omdat Muck BV onder de categorie klein bedrijf valt en men voor de komende 5 jaar niet verwacht dat het bedrijf een internationale grootmacht wordt, worden de gegevens van de intraweb site opgeslagen op een Cloud. Het opslaan van gegevens op een Cloud is in dit geval meerdere malen voordeliger dan het aanschaffen van eigen servers.

Via IBM.com wordt een abonnement afgesloten. IBM beschikt over de juiste licenties en wordt namens Muck BV beschouwt als een betrouwbare host. Met een totaalprijs van €29,99 per jaar kan al snel geconcludeerd worden dat het hosten via IBM voor Muck BV de beste optie is en tevens voordeliger uitpakt.

Binnen Muck BV is er sprake van meerdere systemen. Niet alle processen worden door middel van één ERP-systeem gerealiseerd. Financiële processen worden door middel van het boekhoudsysteem Exact Online verzorgd.

 

Onder de term marketing intelligence worden de gegevens die men verzamelt door middel van een marktonderzoek die vervolgens weer getransformeerd worden tot informatie verstaan. Er wordt gekeken naar de gegevens die worden opgeslagen in de database en wat Muck BV hier in de toekomst mee kan.

Als er gekeken wordt naar het ERD-Diagram kan er geconcludeerd worden dat er enkele gegevens worden opgeslagen die informatie verschaffen, bijvoorbeeld:

  • Men kan door middel van de datum zien of er een verband is met het aantal orders en de tijd van het jaar. Wellicht willen veel bedrijven in de zomer, wanneer het vaak een rustigere periode is, beginnen met bouwen.
  • Men kan door middel van het verschil in de datum wanneer de afspraak gepland is en de datum wanneer de afspraak is zien of de meerderheid van de klanten behoefte hebben aan snelle dienstverlening.

 

Daarnaast is het belangrijk om verschillende gegevens om te zetten in bruikbare informatie. Door middel van de ‘intelligence’ proberen wij als Muck BV informatie op te doen op het gebied van klantbeleving (klantenservice), financiële aspecten en duurzame innovatie. Op elk onderdeel worden enkele medewerkers toegerekend die informatie gaan opdoen per onderdeel.

Klantbeleving wordt getest door de klant na afloop van het bouwproject deze een enquête in te laten vullen. Deze enquête bestaat uit enkele vragen. Daarnaast kan de klant de werknemer beoordelen door middel van de webapp. De bedoeling is dat deze informatie doorgeschoven wordt naar het bestuur van Muck BV.

De financiële gegevens worden verzameld via het boekhoudsysteem Exact. Deze wordt gekoppeld aan Visionplanner waardoor de gegevens in een overzichtelijk dashboard terecht komen. Deze grafische weergave van de gegevens maakt het implementeren en opzoeken van de gegevens makkelijker. De benodigde financiële gegevens zijn afhankelijk van de vraag van het bestuur.

Tot slot wordt informatie over nieuwe trends en ontwikkelingen opgedaan door deskresearch. Door middel van het internet,  kranten en zelfs de leveranciers wordt informatie over innovaties opgedaan. Deze informatie wordt voorgelegd aan het bestuur van Muck BV.